Formula 1 Rehberi ve Merak Edilenler!
Formula 1’i merak edenlerin ya da yeni takip etmeye başlayanların en çok merak ettiği en temel soruların cevapları sizin için hazırladık.
Formula 1’i merak edenlerin ya da yeni takip etmeye başlayanların en çok merak ettiği en temel soruların cevapları sizin için hazırladık.
İşte en çok merak edilen Formula 1 soru ve cevapları
1. Formula 1’de güncel takım ve pilot sayısı kaç?
2. Normal bir sezonda yarış sayısı ve pist sayısı kaç?
3. Formula 1 puanlama sistemi ve şampiyona nasıl yol alıyor?
4. Yarış hafta sonları Formula 1 programı nasıl yol alıyor?
5. Formula 1 Sprint yarışı nedir ve normal yarışlardan farkı nedir?
6. Kaskların yapısı nasıl? Hangi malzemeden yapılıyor ve ne zamandır zorunlu?
7. Formula 1 araçlarından çıkan kıvılcımın sebebi nedir?
Formula 1 herkesin kabul ettiği ve itiraz edemeyeceği şekilde Motor sporları tarihinin en üstünde yer alan bir organizasyon. Kendine özgün tarihi gelenekleri ile her çağa uyum sağlayarak yenilikçi yapısını sürdürmeyi başaran bu organizasyona ilişkin merak edilen en çarpıcı ana soruların cevapları haberimizde.
1. Formula 1’de güncel takım ve pilot sayısı kaç?
Formula 1 geçmiş yıllara oranla güncel sezon olan 2021 yılı itibari ile 10 takım mücadelesini sürdürüyor. Her takımın grid üzerinde 2’şer adet pilotla mücadele ettiği yarışlarda toplam 20 pilot bulunuyor. Mevcut takım ve pilot sayısı geçmiş yıllara nazaran Formula 1’e katılım sağlayan takımlara bağlı olarak daha düşük ya da fazla olabiliyor.
2. Normal bir sezonda yarış sayısı ve pist sayısı kaç?
Dünyayı saran koronavirüs salgını ile birlikte tüm dünya covid19 ile mücadele ederken bu salgından en çok etkilenen organizasyon ise Formula 1 oldu. Salgınla birlikte sürekli değişen ve zaman zaman iptal olan yarışlar ile birlikte Formula 1’de güncel sezon (2021) takviminde 23 yarış yer almakta. Bu yarış sayısıda 2021 yılını Formula 1 tarihinin bugüne kadar ki en uzun sezonu yapıyor. Takvimdeki yarış sayısı her sezon özellikle covid19 salgını ile başta olmak üzere çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterebiliyor.
3. Formula 1 puanlama sistemi ve şampiyona nasıl yol alıyor?
20 pilotun sıkı bir şekilde mücadele ettiği ve her yarışta sürprizlerin yaşandığı yarışları ilk 10 sırada tamamlayan pilotlara puanlar veriliyor. Pilotların güncel puanlama sistemine göre kazandıkları puanlar en üstten başlayarak 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1 iken, yarışta ise en hızlı tur derecesini elde eden pilot için 1 ekstra puan veriliyor. Ayrıca puan kazanmayı hak eden pilotların kazandıkları tüm puanlar ayrıca takımlar şampiyonasına etki edecek puan hanesine de ekleniyor. Sezon sonunda en çok puan toplamayı başaran pilot ve takım şampiyonluğu elde ediyor.
4. Yarış hafta sonları Formula 1 programı nasıl yol alıyor?
Formula 1 hafta sonu programı Cuma günü başlayarak üç günden ve toplam beş seanstan meydana geliyor. Hafta sonu heyecanına start verilen ilk gün olan Cuma, 60’şar dakikadan oluşan iki ayrı serbest antrenman seansları ile gerçekleştirilmekte. Cumartesi günü ise ilk olarak 60 dakikalık üçüncü olarak gerçekleştirilen serbest antrenman seansı yapılıyor, hemen akabinde ise günün devamının en önemli heyecanını yaşatan sıralama turu gerçekleştiriliyor. Sıralama turu seansı ise Q1, Q2 ve Q3 formatlı üç sekanstan oluşuyor. 18 dakika süren Q1’de ve 15 dakikalık Q2’de en yavaş beşer pilot elenerek pazar günü gerçekleşecek olan yarışta yerlerini alıyorlar. Heyecanı zirveye taşıyan 12 dakikalık Q3’te ise 10 pilot son sıralama için kıyasıya zaman turları ile mücadele ediyor. Hafta sonunun son heyecanı ise pazar günü yapılan yarışla son buluyor.
5. Formula 1 Sprint yarışı nedir ve normal yarışlardan farkı nedir?
Formula 1 yeni yönetimi yarışların daha popüler olması, rekabete renk ve heyecan katması amacıyla düzenlenecek olan sprint yarış formatı takvimde yer alan pistlerden 3’ünde uygulanacak. Son yılların sezonlarında ilk defa uygulanacak olan yeni formata göre cuma günü gerçekleştirilecek olan 60 dakikalık serbest antrenman seansının ardından beş set kullanılmamış yumuşak lastikle klasik Q1, Q2, Q3 formatında sıralama turu yapılacak. Cumartesi günü ise 60 dakika sürecek ikinci serbest antrenmandan sonra cuma günü gerçekleştirilen sıralama turu seansı sonuçlarına göre 100 kilometrelik mesafenin kat edileceği sprint yarışı yapılacak. Pit stop ve farklı lastik kullanımının zorunlu olmadığı bu formatta yarışı ilk üç sırada bitirmeyi başaran pilotlar sırasıyla 3, 2, 1 puan kazanacaklar. Bu yarış sonuçları ile birlikte oluşacak sıralama ise pazar günü pilotların asıl yarış sıralamasını belirleyecek.
6. Kaskların yapısı nasıl? Hangi malzemeden yapılıyor ve ne zamandır zorunlu?
Formula 1 kaskları görenlerin kendini alamadığı, birbirinden özel renkleri ile herkesin hayran olduğu ve pilotların hayatları için şüphesiz en önemli koruyucu bileşen. Kaskların tasarımı ve ağırlığı ise yıllar boyunca birçok değişikliğe uğradı. Formula 1 tarihinde ilk olarak 1953’te yarış için zorunlu ekipmanlarından olan kaskların temel amacı kafa ve boyun travmasını engelleyerek pilotların hayatta kalmasını sağlamak. Ancak yarışların gerçekleştiği hız düşünülürse yüzde yüz olmasada çok büyük bir yol alındığı da ortada. Günümüzde kullanılan Formula 1 kaskları yaklaşık olarak 1 kilo 250 gram ağırlığında olup, polietilen, karbon, fiber gibi özel maddelerle yapılıp ayrıca yangına karşı üst derece dayanıklı birçok malzeme ile imal ediliyor
7. Formula 1 araçlarından çıkan kıvılcımın sebebi nedir?
Yarış içerisinde sıralamanın oturduğu ve geçişlerin az olduğu pistlerde sadece muhteşem olduğu için başka ne denebilir ki. İşin şakası bir yana Formula 1 araçlarının arkasından çıkan o eşsiz kıvılcımlar ise sadece şovun bir parça ve kesinlikle zorunlu bir gösteri değil. Takım fabrikası tarafından mükemmelleştirilen tabanda yer alan koruma patenlerinin yer ve kerblere sürtünmesi ile üretilir. Singapur ve diğer gece yarışları için muhteşem bir show sunar. Araç hızına ve performansına bir etkisi yoktur.